Baan

Aansprakelijkheid

U bent op eigen risico op De Dommel aanwezig.
De Dommel is niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging van persoonlijke eigendommen, in gebouwen of op de terreinen van De Dommel.
De Dommel is evenmin aansprakelijk voor schade ontstaan door het beoefenen van het golfspel op de terreinen van De Dommel of het verblijven in de ruimste zin van het woord op de spel- en oefenfaciliteiten van De Dommel en in en rond het clubhuis.
Auto’s op de terreinen van De Dommel en eigendommen in de auto’s zijn voor risico van de eigenaar.

Wat te doen bij calamiteiten:

  • Bel direct 112
    Als het ongeval/letsel bij het clubhuis of op de “oude” holes (1 en 8 t/m 18) heeft plaatsgevonden geef dan als adres Zegenwerp 12 te Sint-Michielsgestel door.
    Als het ongeval/letsel aan de overkant van de Esscheweg bij de “nieuwe” holes (2 t/m 7) heeft plaatsgevonden geef dan als adres slagboom einde Mgr. Hermuslaan nabij nr. 90 te Sint-Michielsgestel door.
  • Meldt het ongeval/letsel altijd en direct bij de horeca: telefoonnummer 073-5512316 keuze 2
    Vermeld duidelijk:
    Uw naam
    De plaats van het ongeval
    De aard en de ernst van het ongeval
    Het aantal slachtoffers
    Of het reanimatie betreft
  • Er zal zo snel mogelijk een BHV-er naar u toekomen met een defibrillator (deze hangt in de hal van het clubhuis) om zo mogelijk eerste hulp te verrichten.
  • De BHV-er zorgt ervoor dat er iemand aan de Esscheweg staat om het ambulancepersoneel naar de plaats van het ongeval te wijzen.

Met deze richtlijnen streven we ernaar om in geval van een noodsituatie of dreigende noodsituatie tijdig en snel te acteren en doelmatig op te treden om de gevolgen van de situatie zoveel mogelijk te beperken.

Onweer

Veel spelers realiseren zich niet dat het bij onweer uiterst onverstandig is om door te spelen. Onweer is dan ook een dwingende reden om uw spel te onderbreken en te schuilen. Is de tijd die verstrijkt tussen bliksemflits en donder minder dan tien seconden dan is het onweer gevaarlijk dichtbij en moet het spel onderbroken/gestopt worden.

De speler is altijd zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Hij mag te allen tijde stoppen als hij denkt dat er gevaar voor blikseminslag dreigt.

Wij raden aan onderstaande richtlijnen te volgen.

  • Ga direct naar de dichtstbijzijnde schuilhut of ga naar het clubhuis of de oefenbaan.
    Er bevinden zich schuilhutten op hole 1 (oefenbaan), hole 2, hole 5, hole 12/13 en naast de green van hole 16.
  • Laat uw kar, clubs en paraplu altijd achter of zorg dat deze tenminste 50 meter van de schuilhut blijven. Neem in geen geval uw kar en clubs mee de schuilhut in, golfclubs en paraplu’s werken als bliksemgeleider!
    Een handicart is geen veilige schuilplaats.
  • Indien er geen schuilplaatsen in de buurt zijn, zoek dan een lage plek op, bijvoorbeeld een droge greppel of een groepje kleine bomen in een bos.
  • Ga niet in een groep staan maar minimaal twee meter van elkaar af.
  • Mocht u zich in open terrein vinden ga gehurkt op de tenen, armen over de knieën, het hoofd zo laag mogelijk en de voeten tegen elkaar.

Desgewenst kunnen bij het secretariaat de weerberichten geraadpleegd worden.

Golfen bij tropische temperaturen en veel zon

Wanneer je gaat golfen bij tropische temperaturen en veel zon, is het belangrijk je goed voor te bereiden.
Vijf Tips:

1. Drink voldoende water
Water drinken is een must! Neem voldoende water mee de baan in en gebruik de waterpunten onderweg. Maak er een gewoonte van na elke hole wat te drinken, zodat je goed gehydrateerd blijft.

2. Zet een hoed of petje op
Met een hoed of petje houd je de zon weg van je gezicht en kun je zonnebrand en hoofdpijn voorkomen.

3. Smeer je goed in
Je huid kan snel verbranden in de zon, maar ook in de schaduw.  Smeer jezelf in een kwartiertje voor je de baan ingaat. Als richtlijn kun je aanhouden: elke twee uur opnieuw insmeren.  Als je 18 holes speelt, is je opnieuw insmeren voor je aan de 2e 9 begint, een slimme keus.

4. Trek de juiste kleding aan
Probeer tijdens golfen in de hitte zoveel mogelijk luchtige kleding te dragen, kleding die ‘ademt’. Wit is beter dan zwart: witte kleding weerkaatst de stralen van de zon weerkaatst, terwijl zwarte kleding ze absorbeert.

5. Luister naar je lijf
Wanneer je duizelig wordt, als je hoofdpijn krijgt of hyperventileert of als je benen voelen aan als pap, stap dan de baan uit en zoek schaduw op. Drink water en zorg voor verkoeling.

Hulp bieden aan anderen bij hitte klachten.
Zo help je een golfer met een (bijna) flauwte:

  • zorg voor schaduw, dat kan ook al met een paraplu
  • laat iemand gaan zitten
  • als het kan, laat de golfer dan (kleine slokjes) water drinken
  • maak strakke kleding los
  • zorg voor afkoeling
    • liefst van binnenuit koelen = water drinken
    • eventueel ook van buiten koelen, met bv een natte handdoek in je nek

Als iemand voelt dat hij flauw gaat vallen: laat hem/haar plat liggen met de benen omhoog. Zo gaat er meer bloed naar de hersenen.

Bel 112 als iemand in de war is, overgeeft of is flauwgevallen en niet wakker wordt.
Bel daarna de horeca: telefoonnummer 073-5512316 keuze 2 , zodat de hulpdiensten goed opgevangen worden en er eerste hulp gestuurd kan worden.