Baan

In 1929 is op het zuidwestelijke gedeelte van het landgoed Zegenwerp te Sint-Michielsgestel, op initiatief van de toenmalige eigenaar C.G.J. van Lanschot, een negen holes golfbaan (de huidige holes 10 t/m 18) aangelegd. Het ontwerp is van de hand van de in het begin van de 20e eeuw zeer bekende Engelse golfbaanarchitect H.S. Colt, die tevens betrokken was bij de aanleg van de Koninklijke Haagsche, de Kennemer, de Pan, de Hilversumsche en de Eindhovensche.

In de bestaande begroeiing werden negen holes uitgekapt en daarmee was de bosbaan een feit. De oorspronkelijke negen holes zijn op detail in de loop der jaren aangepast aan de gewijzigde golftechnische opvattingen, onder meer door het naar achteren plaatsen van sommige tees. Zo zijn ook de vijver op hole 11 en de verhoogde green van hole 12 van latere datum. Het karakter van de baan is echter niet veranderd.

Eind jaren 70 heeft de Engels-Nederlandse golfbaanarchitect F. Pennink, van hem is de uitspraak: “You have a first class nine holes course now, with several holes of great character, and no bad ones”, een nieuw bunkerplan ontworpen, waarbij de fairway bunkers verder van de tee kwamen te liggen. In 1984 zijn op het meest westelijke deel van Zegenwerp, naar het ontwerp van de golfbaanarchitect J.F. Dudok van Heel, drie nieuwe holes aangelegd, de huidige holes 1, 8 en 9. Daarmee werd De Dommel de enige 12 holes baan van Nederland.

In 1993 brengt de Engelse golfbaanarchitect D. Steel een advies uit voor uitbreiding en modernisering van de baan en wordt wederom een groot aantal bunkers en greens aangepast. Na jaren van voorbereiding zijn in 2014 zes nieuwe holes (de huidige holes 2 t/m 7) in gebruik genomen. Deze holes liggen ten noorden van de Esscheweg in een oorspronkelijk agrarisch gebied, omgeven door bos en oude landschapsstructuren en met een natuurgebied van hoge ecologische waarde in het centrum (zie plaatselijke regels: Gebied Kwetsbaar Milieu). De laatste uitbreiding is, door golfbaanarchitect F. Pont, ontworpen in de geest van H.S. Colt.

Zo is De Dommel thans een volwaardige, kwalitatief hoogwaardige 18 holes baan, technisch uitdagend, voor zowel de scratch- als bogeyspeler.