Club

Historie

Golfclub De Dommel is aangelegd op een gedeelte van het landgoed Zegenwerp, gelegen ten zuiden van Sint-Michielsgestel, in het dal van de rivier de Dommel. Ten westen van het beekdal van de Dommel lag oorspronkelijk een heuvelachtig stuifzandgebied met heidevelden.

Landgoed Zegenwerp, ontstaan uit een Frankische nederzetting aan de oever van de Dommel, behoort tot de oudste landgoederen in de omgeving. In de 19e eeuw zijn, zoals op veel landgoederen in de omgeving van Vught, de oorspronkelijke stijlkenmerken vervangen door de in die tijd populaire Engelse landschapsstijl. Uit die tijd dateren de monumentale eikenlaan (langs hole 10, onderbroken door hole 14) en de beukenlaan (de oprijlaan naar het clubhuis), die de golfbaan in respectievelijk  noordzuid- en westoost richting doorkruisen.

In 1929 werden de eerste holes van De Dommel aangelegd. De in die tijd bekende Engelse golfbaanarchitect Harry S. Colt, verantwoordelijk voor het ontwerpen van o.a. de Haagsche Golf, Eindhovensche Golf, Hilversumsche Golf Club, Kennemer Golf & Country Club en De Pan, heeft de baan ontworpen. De oorspronkelijke 9 holes zijn in de loop der jaren op details wel enigszins veranderd, het karakter van de baan is echter niet gewijzigd. Naast aanpassingen van golf technische aard, zoals de aanleg van nieuwe bunkers en het verlengen van de baan door sommige tees naar achteren te brengen, alsmede het aanleggen van de verhoogde green op hole 3 (thans 12), is in de eerste 35 jaar het aanzicht van de golfbaan slechts geleidelijk veranderd door het tot wasdom komen van aangeplante bomen en door selectief kappen. Na 1975 is, beginnend met de aanleg van de watertee bij hole 17, een aantal wijzigingen aan de baan aangebracht. Zo werd medio 1979 het plan Pennink uitgevoerd. Hierbij werden een drietal holes verlengd en een aantal nieuwe bunkers aangelegd. In de zomer van 1984 werden 3, door de baanarchitect J.F. Dudok van Heel ontworpen, nieuwe holes in gebruik genomen, waardoor de baan lange tijd 12 holes telde. In 2014 is na een lange voorbereidingstijd de baan uitgebreid tot 18 holes. Deze laatste uitbreiding met 6 holes is ontworpen door golfbaanarchitect F. Pont in de geest van Harry S. Colt.

De oude holes aan de zuidzijde van de Esscheweg  liggen op een licht glooiend terrein met naald en loofbomen. De fairways zijn tamelijk smal, waardoor men zich snel verkijkt op de moeilijkheidsgraad van deze holes. De nieuwe holes aan de noordzijde van de Esscheweg zijn rondom een gevarieerd natuurgebied aangelegd. Dit natuurgebied is van hoge ecologische waarde.